info akcije magazine id mail english
KolizejMnenjaObjectionsProjektRez. ankete
27. 10. 2004

Kje so sedaj vsi pravilniki, odloki?

Blaž Pišek, Frankopanska 27, Ljubljana
V zadnjem času, ko spremljam dogajanje v parku Tivoli (Kosovelov spomenik) , tako na samem mestu kot tudi v medijih, se mi zdi, da Ljubljana res kar rine v urbanistično anarhijo. Poleg Cukrarne je zdaj na udaru očitno Kolizej. Iz edinega vsaj približno ohranjenega spomenika tega tipa v evropskem prostoru, želi investitor narediti ruševine in še s pomočjo mednarodnega natečaja s primernimi nagradami v zneskih več deset tisoč (v evrih seveda) ustvariti slovenski Tour Montparnasse.

Ko sem se pred leti mudil v Parizu mi je ostala v spominu pariška anekdota oz. uganka: "Odkod je najlepši razgled na Pariz?". Kljub dokaj dobremu poznavanju Pariza sem seveda padel na izpitu. To ni Tour Eiffel ali Monmarterska bazilika. Odgovor je bil enostaven. Najlepši razgled je ravno z vrha Tour Montparnasse in sicer zato, ker je to edina točka v Parizu, od koder se tega stolpa ne vidi. Očitno Ljubljana kot evropska prestolnica sedaj nujno rabi tak svoj stolp, da ne bi slučajno česa zamudili, kar so v Evropi že vrgli na odpad preteklosti.

Kolizej bi se moral umakniti nebotičnemu stolpu, ki bi poleg novega kopališča Ilirija (ki je še ena urbanistična pogruntavščina a la Kosovelov spomenik), ki bi pripeljalo v center 1000 avtomobilov, pripeljal še dodatnih 1400 avtomobilov ( da bi Ljubljančani ne pozabili, kaj je prometna gneča). Mogoče je pa tistih nekaj deset luksuznih stanovanj v novem stolpu nek nov javni interes, ki opravičuje vsakovrstno kršenje pravnih norm. Ne vem, kaj pravijo na vse to poznavalci predpisov, mestna uprava ali kdo drug, če sploh še kdo kje je, ki bi se s tem moral strokovno ukvarjati. Javnosti pa očitno tudi tukaj nihče nima namena niti slučajno česa vprašati. Očitno smo sodobniki časa, ko se lahko po mestu dela kar pač hočeš. Mogoče pa investitor računa, da bomo čez 70 let brali kakšno knjigo o tem novem "Kolizejskem stolpu", podobno kot jo danes beremo o Nebotičniku arhitekta Šubica. Župani Hribar, Tepina in še kdo, ki so dali kaj na urbanizem so žal pač pokojni. Lahko se sicer obračajo v grobu, druge škode pa ne morejo več narediti apetitom urbanistične kuge, ki sedaj vlada.

Morda bi bilo primerno na te načrte odgovoriti z vprašanjem mestnim urbanistom, kje so sedaj vsi pravilniki, odloki, ki govorijo o urbanističnih javnih natečajih, zavarovanjih kulturne dediščine in podobno, ki dokaj natančno postavljajo pravne in civilizacijske okvirje za reševanje vprašanja Kolizeja?

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Janez
Razvoj ljubljane z okolico, 8.11. 2005, 09:21

Od Ljubljanske obvoznice do Maribora rabite po novem 1 uro (135 Km)
Od Ribnice do Ljubljane rabite 1,15 Ure (43 Km) .Kako boste to rešili


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh