info akcije magazine id mail english
KolizejMnenjaObjectionsProjektRez. ankete
18. 2. 2005

Novi Kolizej

Tomaš Valena
Ob splošnem razburjenju v zvezi s projektom za novi Kolizej so privreli na dan nerešeni problemi ljubljanskega urbanizma, s čemer se ponovno ponuja priložnost temeljnega premisleka o mestu v globalizacijskih razmerah ter posebej o nadaljnem urbanem razvoju Ljubljane.

Osebno smatram, da pri novem Kolizeju ni sporna ne lokacija, ne programski mix, ne povečana gostota pozidave. Nasprotno, vse to je v smislu urbane konsolidacije mestnega jedra celo zaželeno. Absolutno neprimerni pa so na tej lokaciji višinski poudarki v podobi predlaganih stolpnic. V Ljubljani se je do danes nekako posrečilo ohraniti kvaliteto vedute ob pristopu v mesto po Celovški ulici. To javno dobro se ne splača žrtvovati kratkovidnim ekonomskim ali političnim interesom. S kapitalom vred se tudi arhitekturno pognati v višino je bila že zmeraj najbolj priročna in preprosta rešitev. Danes pa od kolegov svetovnega ranga lahko pričakujemo bolj inovativne in kompleksne pristope pri umeščanju urbane gostote v občutljivo mestno tkivo. Spomnimo se, kako inteligento je Boris Podrecca pred leti umestil ogromne stavbne volumne na lokaciji Šumi ali na Južnem trgu.

Predlagam, naj se ob priliki Kolizeja vendar končno sproži strokovna diskusija z namenom, da bi tudi formalno določili tiste nesporne kvalitete ljubljanske mestne podobe, ki se jih v bodoče splača ohranjati in razvijati v smislu kolektivne identitete prebivalcev Ljubljane, ter opredelili žarišča bodoče urbane koncentracije. Strokovnim predlogom naj sledi tudi splošna javna obravnava, tako kot je v navadi v razvitih demokratičnih družbah.

De gustibus non est disputandum, velja tudi za arhitekturni »okus«, in le o tem lahko še govorimo danes, odkar ne razpolagamo več z nobenimi splošno priznanimi kriteriji »primernega« oziroma »lepega« urbanega posega. Toda naj mi bo kljub temu ob koncu dovoljeno izraziti skrb, da se bomo tudi današnje, izrazito modne arhitekture verjetno prav tako hitro naveličali, kot se nam je to zgodilo pred leti s prav tako modnim postmodernizmom.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
Tekst prof. dr. Tomaša Valene (Profesor za urbanizem in načrtovanje, Muenchen) je bil prebran na okrogli mizi o Kolizeju v Cankarjevem domu 8.12.2004.

na vrh