info akcije magazine id mail english
PorotaUpravljanje prostoraIntervjuRez. ankete
28. 5. 2007

Individualnost in prilagodljivost za 30% nižjo ceno

Uredništvo
Konhiša je diplomska naloga, ki jo je izdelal Jure Kotnik pod mentorstvom prof. Janeza Koželja. Naloga je nastala ob predpostavki, da so visoke cene nepremičnin in neučikovitost klasične arhitekture, da bi zadovoljila potrebe sodobnega človeka po fleksibilnejšem in bolj individualiziranem bivanju, primeren razlog za raziskovanje alternativnih stanovanjskih modelov.

Arhitekt Jure Kotnik se je po raziskavi montažnih hiš odločil za nadgradnjo bivalnega zabojnika, kot serijskega proizvoda, ki se sicer že uporablja za bivanje. Zabojnik, ki se v zadnjih 20letih ni bistveno spremenil, je v osnovi primeren le za nujno in osnovno začasno bivanje. Ob kvalitetni predelavi (notranji obdelava, izolacija, osvetlitev,sestavljanje), pa lahko postanejo tudi kaj več. Arhitekt si je za cilj je ravnotežje med ceno in oblikovanjem in zasnoval sistem kontejnerskih zloženk. Zgledoval se je tako po prilagodljivi avtomobilski industriji kot po filozofiji podjetja IKEA, le da tokrat pri hišah in ne pohištvu.

Kontejnerske zloženke predstavljajo lahkotnejši pristop k stanovanjski gradnji. Cena kontejnerske zloženke je ob upoštevanju predelave kontejnerja tudi do 30% nižja od cene klasično grajenega stanovanja, kar dela stanovanja dostopnejša in za isto ceno nudi več bivalne površine. Sistem KONHIŠA nadgrajuje in izboljšuje arhitekturo bivalnih kontejnerjev tako, da je kvaliteta bivanja v njih povsem primerljiva s klasično stanovanjsko gradnjo. Poseben poudarek je na racionalno zasnovanih tlorisih, uporabljenih materialih, dobri osvetlitvi prostora in individualizaciji zunanjosti bivalne enote. Enote se med sabo sestavljajo po višini in širini in tako tvorijo pestre arhitekturne ambiente. Kontejnerske zloženke se, kot sodobni arhitekturni proizvod, ponašajo tudi s svojo spletno stranjo, kjer so predstavljene različne možne rešitve. Sistem KONHIŠA razvije lastno tržno znamko in ponuja sedemdesetih zloženk, predstavljenih v katalogu in na spletni strani, kjer si posameznik sam lahko izbere in opremi KONHIŠO po lastnem okusu. Izbirati je mogoče med vrsto dodatne opreme, kot so nadstreški, garaže, balkoni itd. ter bogato paleto barvnih odtenkov »kontejnerskih« fasad in fasad iz drugih materialov. Konhiše so zasnovane tako, da upoštevajo smernice sodobnega bivanja, strukturne spremembe v družbi ter spremembe načina življenja. Zaradi individualnosti rešitev in fleksibilnosti zasnov dobro pokrivajo nekatere niše stanovanjske gradnje, izračunana konkurenčna cena zloženk pa omogoča nakup lastne hiše večjemu številu ljudi.

V okviru diplomske naloge so nastali podrobnejši načrti z detajli, katalog in spletne strani sistema KONHIŠA, pa tudi pregled 140 različnih proizvajalcev kontejnerjev ter največja baza stanovanjskih kontejnerskih projektov zbranih doslej. Diplomska naloga je bila konec leta 2006 nagrajena s študentsko prešernovo nagrado, spomladi leta 2006 pa z nagrado Trimo.

Več:
>>www.konhisa.com

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
>>www.konhisa.com

na vrh