info akcije magazine id mail english
05Ilija ArnautovićProjektiRazstavaKnjigaPress
6. 7. 2006

Kolofon

Anja Planišček
ARHITEKT ILIJA ARNAUTOVIĆ
socializem v slovenski arhitekturi
Moderna galerija Ljubljana
13. julij – 10. september 2006

Otvoritev razstave in predstavitev knjige
Četrtek, 13. julij ob 20.00Eden od ciljev Zavoda Trajekt je že od začetka delovanja opozarjati na kakovost grajenega okolja. Del teh prizadevanj je usmerjen tudi v prepoznavanje kvalitet po 2. Svetovni vojni grajenih kompleksov. Tokrat v sodelovanju z arhitektom Andrejem Mercino predstavljamo urbanizem in arhitekturo velikih stanovanjskih zazidav, ki jih je med petdesetimi in osemdesetimi leti preteklega stoletja zasnoval arhitekt Ilija Arnautović.

"Socializem" se v najširšem smislu vsega, kar je povezano z obdobjem pred padcem železne zavese, še ni uspel otresti negativnega prizvoka in je marsikdaj povezan s predsodki. Namen razstave in knjige Arhitekt Ilija Arnautović – socializem v slovenski arhitekturi je osvetliti stanovanjsko arhitekturo v drugi polovici 20. stoletja, ki je bil čas najbolj intenzivne gradnje stanovanj. Knjiga in razstava skušata prikazati objektivne razmere, v katerih je nastajala in njeno povezanost z idejami socializma. Arhitekturne rešitve Ilije Arnautovića so za ta prikaz še posebej ilustrativne.
Nekateri bloki, stolpnice in hiše, ki jih je arhitekt zasnoval, štejejo danes že petdeset let. Mnoge izmed njih ne skrivajo let, a vendarle se način in kvaliteta bivanja ohranjata in obenem prilagajata sodobnosti. Pregled teh stanovanjskih stavb in kompleksov, ki opazno sooblikujejo silhueto Ljubljane, nam ponuja možnosti za razumevanje stanovanjske arhitekture obravnavanega obdobja in za prepoznavanje kvalitet, ki so bistvenega pomena za domovanje v katerem koli času.

Vsakdanjost in anonimnost stanovanjskih kompleksov, ki jim je Ilija Arnautović posvetil več kot petdeset let, je morda tudi vzrok, da njegovo delo nikdar ni bilo zbrano in podrobneje predstavljeno. Temu je nedvomno botrovala tudi samosvoja strokovna in osebnostna drža arhitekta.

Razstava in knjiga Arhitekt Ilija Arnautović – socializem v slovenski arhitekturi sta nastali na podlagi diplomske naloge, ki jo je na Fakulteti za arhitekturo leta 2003 izdelal Andrej Mercina pod mentorstvom prof. dr. Aleša Vodopivca.
Knjigo je arhitekt Andrej Mercina izdal pri založbi Viharnik.

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Radmila Popovic
Cestitka za Gospodina Iliju Arnautovica, 13.7. 2006, 13:26

Sa velikim postovanjem upucujem sve cestitke svom starijem kolegi, Gospodinu Iliji Arnautovicu u povodu objavljivanja knjige i otvaranja izlozbe.
Sa duznim postovanjem ,
Arhitekta Radmila Popovic, Beograd, Stojana Protica 8


Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


Produkcija
TRAJEKT-Zavod za prostorsko kulturo, Ljubljana

Postavitev
Andrej Mercina, Anja Planišček

Grafično oblikovanje
Jagoda Jejčič, Ana Gale

Koordinacija
Anja Planišček

Asistentka
Metka Pretnar

Fotografije 2006
Peter Rauch
Srdjan Veljović

Starejše fotografije
Damjan Gale
Janez Kališnik
Miran Kambič

Filmsko gradivo
Arhiv RTV Slovenija
Arhiv Republike Slovenije, Slovenski filmski arhiv

Makete
Miha Brezavšček
Staša Filipi
Blaž Goričan
Tamara Gosar
Vesna Mihelj
Tina Mikulič
Matej Perčič
Miha Prosen
Mojca Šavnik

Tiskanje razstavnega gradiva
Studio Graffit d.o.o.

Zahvaljujemo se vsem, ki so nam pomagali pri pripravi razstave:
Barbari Borčič, Blažu Babniku, Matevžu Čeliku, Vojku Duletiču, Zmagi Gale, Maji Ivanič, Bojani Kunst, Aleksandru Lužniku, Ireni Pivki, Tei Pristolič, Petru Šepertu (ZRMK), Marti Rau – Selič (Slovenski filmski arhiv), Ani Seljak – Čopič, Vesni Teržan, Upravnima enotama Šiška in Bežigrad, Zlati Kališnik Vidmar, Alešu Vodopivcu, Branetu Zormanu, študentom Fakultete za arhitekturo.

-----------------------------------------------

Sofinanciranje razstave
Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije
Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo
Trajekt – zavod za prostorsko kulturo Ljubljana

Sponzorji
Arcadia d.o.o.
Imos d.d.
Riko hiše d.o.o.
Trije arhitekti d.o.o.


na vrh