info akcije magazine id mail english
03ProstoriLjudjeIdeje
21. 12. 2007

Novi muzej sodobne umetnosti

Nova branža na spodnjem Manhattnu.


Novi muzej sodobne umetnosti je odprl vrata komaj pred dvema tednoma, 1. decembra. Za razliko od svojih velikih bratrancev, muzejev MoMA in Guggenheim, ki se nahajata više na Manhattnu, je Novi muzej sodobne umetnosti našel prostor na ulici Bowery, ki loči Little Italy in Chinatown ter Lover East Side, tradicionalni industrijski predel na Spodnjem Manhattnu.

Kje stoji novi muzej? Na prevladujočem mestu v soseski drugih kulturnih ustanov? V osi pomembne ulice? V parku? Ne, ne... Postavljen je med dva veletrgovca z gostinsko opremo. Kar tako, kot ena od hiš na ulici. Izložbe Boweryja so zatrpane s skladovnicami različnih miz, barskih stolov in retropultov ter se širijo ven, na pločnik. Ko vijugamo med to navlako, se znajdemo pred prazno izložbo... pravzaprav izložbo, ki je napolnjena z ljudmi. Tako vemo, da stojimo pred stavbo novega muzeja, skupaj z drugimi voyeurji, ki so v sredo dopoldan prišli past zijala.

Stavba zaseda svoje majhno zemljišče od roba do roba. Ker prostora ni bilo veliko, je muzej zrasel v višino. Organiziran je po vertikali, tako kot vse ostalo na Manhattnu. 6 različnih nadstropij tvori visoko stavbo, ki je še najbolj podobna kupu rabljenih hladilnikov. Jekleno ogrodje je oblečeno v belo aluminijasto mrežo, izza katere skozi skopo odmerjene pasove oken prosevajo neonke.Umetnost si je v Novem muzeju potrebno ogledati od vrha navzdol. Zato se v zeleni kabini dvigala dvignemo do vrhnjega nadstropja. Vsaka etaža je svoj razstavni prostor, bel, z grobo zalikanim cementnim estrihom na tleh in naravno svetlobo, ki pada skozi strešna okna na robu, ki je ostal zaradi premaknjne zgornje etaže. Ko se spuščamo navzdol, lahko skozi okna, ki se kot filmski kadri odpirajo na belih stenah, opazujemo grajeno pokrajino spodnjega Manhattna: bitumenske strehe, opečne zidove, jeklene požarne stopnice, grafite na zapuščenih terasah.

Čeprav se utegne zgoditi, da vas najnovejša sodobna umetnost ne bo posebnej navdušila, vas obisk muzeja ne bo pustil prazne. Če drugega ne, lahko posedite v muzejski kafeteriji, ki se je s pisano zbirko poceni stolov opremila kar pri sosedih na Boweryju.


Več:
www.newmuseum.org

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
projekt
New Museum

naslov
235 Bowery
New York, NY 10002

arhitekti
SANAA : Kazuyo Sejima + Ryue >Nishizawa

izvedba
2007
na vrh