info akcije magazine id mail english
03ProstoriLjudjeIdeje
11. 1. 2008

40 Mercer, Soho

Zvezdniška arhitektura in domišljavi developerji


Novo hišo Jeana Nouvela v Sohu vsi, ki tekajo za razprodajami po trgovinah med Broadwayem in ulico Mercer komaj opazijo. Sivo, z velikimi okni zapolnjeno jekleno predalčje se staplja z ritmom litoželeznih neoklasicističnih konstrukcij industrijskih stavb v okolici. Tudi dejstvo, da je bila stavba leta 2001 predstavljena kot hotel s 180 sobami, decembra letos pa so jo otvorili kot luksuzni stanovanjski "kondo" ni zbudilo nobene pozornosti.

Največ pozornosti pravzaprav pritegne tipičen "nouvelovski" arhitekturni gag: kos narave, ujet v stekleni izložbi. Prazen prostor na zatrpanem Manhattnu, urejen kot vrt med starimi in novo hišo je tisto, kar iz razmeroma dolgočasne strukture naredi arhitekturo. Niti bleščeče hologramske stene v vhodni avli, kjer mimo steklene odprtine v tleh po 15 metrskem bazenu zdrsne telo ene od stanovalk, niti zelenje, ki se razrašča preko 13 metrov globoke strešne terase nad Broadwayem, ne osupneta. New York je videl že preveč vsega.

Stavba je razdeljena na dve masi. 5 etažni pisarniški podstavek zaseda zaključek stavbnega bloka. Višino 8 etažnega stanovanjskega stolpa nad njim določa "sky plane". Znamenito New Yorško urbanistično pravilo določa kot, pod katerim je nebo še vidno z ulice. Projekt je poleg popolne spremembe programa od začetka doživel še več drugih korenitih sprememb. Vrt bi po prvotnem načrtu moral segati dve etaži pod nivo pločnika, tako da bi tudi bazen in savne v kletnih etažah uživali naravno svetlobo in poglede na zelenje.

Kritiki so bili konec leta navdušeni, ker je New York končno pričel dohitevati svetovne prestolnice z bolj "resno arhitekturo". Pravzaprav so v mesto končno uspeli prodreti zvezdniški arhitekti: Piano, Gehry, H & de M,... Tako je tudi Nouvelov prvenec v New Yorku na splošno dobil dobre ocene. Poseben vtis na kritike je očitno napravil sistem zasteklitve, kjer se steklo spreminja glede na čas dneva, od popolnoma prosojnega do zamegljenega. Zasteklitve se v največji možni meri odpirajo, zaradi česar so morali izdelati med 5 in 6 metrov velike drsne stene. Stanovanja so popolnoma prilagodljiva, nekatera opremljena tudi z lastnimi bazeni in premičnimi stenami, ki stanovalcem omogočajo konfiguracijo prostorov po želji.Bolj pragmatični pisci v publikacijah tipa "za hišo in vrt" se sprašujejo, kdo bo prebival v teh sodobnih terarijih. Penolope Green v članku za New York Times postavlja vprašanje, "ali so prebivalci teh stanovanj dovolj redoljubni?" Predstavlja si, "da mnogi (morda polikano oblečeni tako, da se prilegajo svojim interierjem, v mikrofiber Prada Sport, s čistilom za okno v eni roki in cigareto v drugi) živijo v stanovanjih, ki so čista in bleščeča kot računalniški renderji, ki so jih developerji uporabili, ko so jim jih prodajali; mogoče z enim Miesovim stolom postavljenim kar tako, da bi se naužili razgleda...

Ocene arhitekturnega razvoja v letu 2007 ob odobravanju prihajajoče zvezdniške arhitekture v New Yorku spremljajo tudi resna opozorila. "Zvezdniška arhitektura je namenjena ozki eliti in ta trend se očitno ne bo prav kmalu spremenil", ugotavlja Timesov arhitekturni kritik Nicolai Ourussoff. "Počasno umiranje urbanega srednjega razreda, vzpon arhitekture kot marketinškega orodja, domišljavi vpliv developerjev - vse to oži socialni domet arhitekture prav v trenutku, ko je v New Yorku spet pričela pridobivati večjo pozornost javnosti. V tem pogledu je val čudovitih novih stavb mogoče razumeti samo kot vprašljiv kulturni odklon."


Več:
>>40 Mercer Soho
>>Ateliers Jean Nouvel

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


projekt
40 Mercer Residences

naslov
40 Mercer Street
New York, NY 10002

arhitekti
Ateliers Jean Nouvel

izvedba
2007
na vrh