info akcije magazine id mail english
03ProstoriLjudjeIdeje
22. 12. 2007

Park na Guvernerjevem otoku

Mesto in država bosta držala roko nad velikim projektom
V sredo, 19. decembra, so mestni in državni uradniki na tiskovni konferenci naznanili, da so izbrali arhitekte, ki bodo izdelovali projektno dokumentacijo za nov, 40 hektarjev velik park na Guvernerjevem otoku v New Yorškem pristanišču. To bo skupina, ki jo sestavljajo nizozemska pisarna West 8, Diller Scofidio & Renfro, Rogers Marvel Architects, Quenell Rotschild & Partners in SMWM. Skupina je bila razglašena za zmagovalce natečaja, med končnimi 5 finalisti.Slabih 70 hektarjev velik Guvernerjev otok se nahaja komaj dobrih 800 metrov zračne črte od Spodnjega Manhattna. Na eni strani gleda na pristanišče v Brooklynu, na drugi pa na kip svobode. Potem, ko ga je zapustila ameriška obalna straža, je otok že več kot 10 let prazen. Otok je vse od leta 1794 služil v vojaške namene. Na otoku se tako nahajata tudi dve vojaški utrdbi iz 19. stoletja: Fort Jay in Castle Williams. Obe sta zaščiteni kot prepoznavni značilnosti mesta.

Leta 2003 je ameriška zvezna vlada Guvernerjev otok prodala mestu in državi New York za 1$ pod pogojem, da bo, poleg ostale rabe, preurejen v parkovni prostor s kulturnimi vsebinami. Izbran projekt je moral odgovoriti na vprašanje postopnega preurejanja otoka. Arhitekti so morali predvideti tudi prostor za nove stavbe, ki naj bi jih naselili s kulturnimi in akademskimi vsebinami. Podrobnejše načrtovanje teh območij bo počakalo na investitorje, ki bodo pripravljeni vlagati na otoku. Problem otoka je kljub vsemu relativno velika oddaljenost, oziroma slabša dostopnost iz mesta. Tudi pri načrtovanju parka so se arhitekti v veliki meri ukvarjali s tem, kaj naj ponudi novi park, da bo dovolj privlačen za obiskovalce; da se bodo vkrcali na trajekt in bo njihov cilj upravičil daljšo pot. Vprašanje je bilo torej, kaj bodo obiskovalci lahko počeli v tem parku, pa do tega trenutka niso še nikjer drugje. West 8 so zato predlagali, da se park opremi s floto koles za brezplačno uporabo in so posebej za ta projekt celo oblikovali lesen prototip kolesa. Mesto proučuje tudi možnosti, da bi dostopnost otoka izboljšali z gondolo do Manhattna. V ta namen so že naročili preveritev pri Santiagu Calatravi.

Stavbe Obalne straže nameravajo zdaj porušiti, ruševine pa uporabiti za oblikovanje pravega umetnega gorovja sredi novega parka. Park na sicer povsem ravnem otoku bo tako obiskovalcem ponudil čisto nove poglede na Manhattan, Brooklyn in kip svobode. Nova konfiguracija terena naj bi za obiskovalce izboljšala tudi klimatske razmere na otoku. Zdaj je otok izpostavljen vetrovom in ostrim ekstremom. Pred vetrovi naj bi otok zaščitila tudi promenada z visokimi drevesi, ki bo potekala po večjem delu njegove obale.Park bo ponudil mešanico naravnih in ustvarjenih krajin. Posebej pomembno je slano močvirje na južni konici otoka, ki ga danes zasedajo stanovanjske stavbe obalne straže. Obalna promenada se bo v močvirju preoblikovala v mrežo mostov in poti, ki bodo potekale preko trstičja, trav in vrbovja.

Projekt bo vodila "Governors Island Preservation and Education Corporation". Stal bo približno 400 milijonov $, sredstva pa bosta zagotovila tako mesto kot vlada države New York. Park naj bi dokončali v prihodnjih 4 letih in ga odprli v letu 2012. Kljub dolgotrajnosti nameravane gradnje projekt prve rezultate kaže že danes: brezplačna kolesa bodo uvedli takoj prihodnje leto.

Kritiki so projektu zelo naklonjeni. Predvsem hvalijo pristop vlade, ki je drugačen in bolj odgovoren. Danes se ob pomenjkanju javnih sredstev vlade prepogosto odrekajo odgovornosti za javno dobro. Ameriška mesta tovrstne projekte pogosto predajo zasebnim investitorjem in zatem zgolj opazujejo, kaj se bo zgodilo. V primeru Guvernerjevega otoka pa javni sektor deluje zelo premišljeno in skrbno. Projekt je za ameriške razmere skromen v merilu, vendar velik v svojih ambicijah. Postopno urejanje otoka naj bi tudi omogočilo, da javnost sproti ocenjuje projekt, kar naj bi tudi zagotavljalo, da bo razvoj zmeren in ne bo prišlo do pretiranih posegov.


Več:
>>West 8
>>Governors Island Preservation and Education Corporation

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


na vrh