info akcije magazine id mail english
02DelavnicaDobro : slaboKritika : polemikaPisma bralcev
30. 1. 2008

Učimo se razpravljati

Za odgovorno komentiranje urejanja prostora
Nove ureditve, ki jih župani napovedujejo v slovenskih mestih, projekti v vladnem razvojnem programu in živahno investiranje v zasebnem sektorju nas bodo v prihodnjih letih soočili s številnimi novostmi v prostoru. Na večjo kvaliteto novih zgradb, javnih prostorov in zelenih površin v veliki meri lahko vpliva tudi odgovorno komentiranje nove arhitekture in ureditev v najrazličnejših medijih.

Konstruktivnega kritičnega komentiranja in razprave se lahko tudi naučimo. TraktaT - arhitekturna porota je bil projekt, katerega glavni namen je bil izpostaviti pomen različnih oblik arhitekturne kritike za kakovosten razvoj arhitekture in kakovostnega prostora kot okvira za zdrav ter uspešen razvoj družbe. Odgovorno komentiranje o urejanju prostora in vsem, kar se v njem in z njim dogaja, je koristno za razvoj načrtovanja, zdravega, varnega in privlačnega življenjskega okolja ter družbe v celoti.

TraktaT smo izvedli 6. in 13. novembra 2007 v Jakopičevi galeriji v Ljubljani. Delavnica je bila namenjena vsem, ki svoje znanje in veščine o arhitekturi ter prostoru želijo razvijati tudi v smeri kritične refleksije. Arhitekturna kritika naj bi imela namen predvsem ločiti dobro od slabega, pa naj bo akademska ali poljudna, namenjena strokovni ali širši javnosti. Kritika seveda obsega več kot le navdušenje ali zgražanje. Kompleksnost arhitekture in z njo povezanih dejavnosti zahteva analizo različnih vidikov, tako tehnološkega, kot političnega, gospodarskega, ekološkega, ... in ne na zadnje predvsem kulturnega.

Delavnica je imela dva dela: predavanja in praktični del. Predavanja, s katerimi se je pričela delavnica so bila odprta za javnost. Med predavatelji, ki so nastopili v uvodnem delu delavnice so bili tudi Adam Budak, kustos za sodobno umetnost v galeriji Kunsthaus v Gradcu ter eden od treh kustosov prihodnje Manifeste; Stojan Pelko, filmski publicist in esejist, ki je med drugim uredil tudi zbornik 'Vrzeli filma in arhitekture', Bojana Kunst, članica uredništva revije Maska in avtorica knjig 'Nemogoče telo' in 'Nevarne povezave' ter arhitekturni kritik Tomaž Brate. V drugem delu so imeli udeleženci priložnost izdelati svoje kritiške prispevke.

Predavanj se je udeležilo skoraj 50 udeležencev, kar 30 pa jih je nadaljevalo delo v praktičnem delu delavnice in v zaključku predstavilo svoje prispevke, ki ji zdaj objavljamo tudi v spletnem katalogu.


Matevž Čelik

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.

na vrh