info akcije magazine id mail english
02DelavnicaDobro : slaboKritika : polemikaPisma bralcev
6. 5. 2008

Vogal s pridihom večnega

Poslovno stanovanjska stavba Dunajski vogal, Ljubljana


Stavba na Dunajski cesti združuje trgovske in poslovne prostore, garažo za stanovalce in stanovanja različnih tipologij: od garsonjer do petsobnega stanovanja. Z domišljeno kompozicijo volumnov obvladuje okoliški prostor. Po zunanjem izrazu, ki ga zaznamuje predvsem uporaba tradicionalnega materiala, deluje mogočno a hkrati tudi nevsiljivo, skoraj zadržano. Skušam ugotoviti, kaj je na tem, da ta hiša name učinkuje kot nekakšna mešanica monumentalnega Plečnika in subtilnega finca Aalta.

Stavba je pomaknjena nazaj od Dunajske ceste, tako da pred njo nastane manjši trg z drevesi okoli katerih so urejene krožne klopi. Ta predprostor je sicer s strani uporabnika slabo določen, ne ve se komu je pravzaprav namenjen. Vendar je zaradi njega stavba mogočnejša. Trg je v celoti asfaltiran in neograjen, zaradi česar vozniki na njem pogosto parkirajo ter grobo vdirajo v prostor pešcev. Krožne klopi dopolnjujejo likovno doživetje objekta, saj z okroglimi linijami mehčajo ostre robove stavbe. Tudi tu pa oblikovanje in uporabljeni materiali praktični pomen klopi postavljajo pod vprašaj. Drobne pomanjkljivosti so morda nepomebne, saj ne gre za končno podobo prostora ob Dunajski cesti, ki čaka na širitev v mestni bulevard s tramvajem in drevoredom. Verjetno pa bi se kljub temu trg dalo začasno osmisliti na uporabnikom bolj prijazen način. Tako kot na drugi strani hiše, kjer se skriva še en odprt prostor – vrt stanovalcev. Med bambusovim trsjem, zasajenim vzdolž podolgovate terase, so nastali nadvse privlačni ambienti, kjer je posedanje na opeki in lesu med šumenjem bambusovega listja lahko nadvse prijetno.

Likovni izraz stavbe so arhitekti zgradili na dveh kontrastnih materialih, opeki in steklu. Prvi je poln, čvrst in tektonski. Drugi je prosojen, krhek, lahek ter odseva nebo. Zemlja in zrak. Zlaganje fasadne opeke v izmeničnih serijah navpično in vodoravno postavljenih opek je pristno in polno domišljije. Žgane opeke, kljub racionalni razporeditvi v vrstah, zaradi raznovrstnih odtenkov rjavo rdeče barve ustvarjajo še drug svet. Svet, poln fantazije, v katerem vsak posameznik lahko opazi sebi lastno zgodbo. Na nasprotni strani dolgi pasovi neprekinjene zasteklitve, ki stečejo tudi okoli vogala, ustvarjajo lahkotnejši in sodoben videz.

Zgornja, stanovanjska nadstropja so obrnjena na stransko ulico in z višino šestih etaž ustvarjajo vtis velikega mesta. Vsaj za trenutek, dokler okolica ne postavi stvari v pravo perspektivo. V soseščini namreč prevladujejo enonadstropne družinske hiše. Kljub očitni razliki v merilu, je nova zgradba ob Dunajski spoštljiva do tega okolja. Na pravih mestih je nižja, in tako z njimi tvori enakovreden odnos. Ne razvrednoti jih in jim dovoljuje sobivati. Pri tem se celo lahko vprašamo, če prav ta prizanesljivi odnos ne ustvarja potuhe, da bi se celotno območje preobrazilo v večji, mogočnejši mestni prostor. Bodo tudi majhne hiše nekoč pripomogle k bolj urbanemu vzdušju ali bodo zadovoljno ostale takšne kot so: skromne in skoraj podeželjske?

Govori se namreč, naj bi že v kratkem Dunajska cesta z novimi posegi dobila drugačen, svež značaj. Z razširitvijo in vključitvijo tramvaja naj bi postala pravi mestni bulevard. Dunajski vogal bo zaradi ob del svojega predprostora. Takrat bomo videli ali bo kljub vsemu zadržal svoj prepričljivi značajem ali bo del njegovega šarma izginil.


Jernej Markelj

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Anonimnez
Brez naslova, 6.5. 2008, 09:17

Eden redkih novih objektov, ki mi je všeč za pogledat. Samo mi pa nikakor ne deluje kot stanovanjska, ampak kot poslovna stavba s pisarnami v nadstropjih. A tukaj res kdo živi? In predprostor je pust in mrzel kot hudič in vedno zaparkiran, tako, da žal deluje precej revno.

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.www.mirankambic.com


projekt
Stanovanjsko poslovna stavba Dunajski vogal

naslov
Dunajska cesta, Ljubljana

arhitekti
A.biro, Scapelab

izvedba
2006
na vrh