info akcije magazine id mail english
02DelavnicaDobro : slaboKritika : polemikaPisma bralcev
26. 2. 2008

Popolna arhitektura na nepopolnih tleh

Poslovno stanovanjska stavba Šmartinka

Na poti v nakupovalno meko Ljubljane kot strela iz jasnega preseneti novodobna skulptura, ki udari iz drugega plana, ob njej pa vse okoliške hiše izgledajo kot barake. Stavba očitno učinkuje, saj me radovednost kar sama od sebe potegne bliže, pogledat, kako izgleda.

Brezkompromisna, jasna in enostavna zasnova je glavni atribut te kompozicije. Vendar strukturno korektno, všečno oblikovano fasado rahlo pokvari zaključek stanovanjskih nadstropij z dvojno fasado na vrhu. Tukaj se za zatemnjenim steklom skriva pročelje, ki se mi zdi dolgočasno in ga vsekakor ne bi želel gledati v prvem planu. Vendar je to nekaj, kar naključnega opazovalca niti ne zmoti. Prav nasprotno: zatemnjeno steklo učinkuje zelo sodobno in privlačno. Zakriva tisto česar nočemo videti. Za uporabnika, tistega ki prebiva v stanovanju, je zadeva drugačna. Ampak OK. Pri arhitekturi je pomemben tudi "image".

Ko si stavbo še bolj podrobno ogledam, me zmoti še nekaj "drobnih" napak. Stropna konstrukcija osrednjega konzolnega dela je izvedena ceneno in po nekaj močnejših vremenskih neprilikah že "cveti". Stavba, kot arhitektura izstopa, zato bi bila nedvomno primernejša tudi bolj "ambiciozna" obloga. Modularni strop, na primer, ki investitorja ne bi posebej udaril po žepu, učinek pa bi bil nedvomno boljši.

Dva vhoda v objekt poudarjata nadstrešnici, ki ne nadgrajujeta arhitekturno oblikovalske celote. Pa bi jo morali, saj je vhod vendarle pomemben element za doživetje arhitekture.

Kontrast med intrigantno arhitekturo in neprivlačno okolico objekta je tisto, kar na začetku pritegne pozornost. Ko pa se stavbi približamo, se občutku stlačenosti v prostor se ne da izogniti. Na to vpliva tudi zunanja ureditev, ki je pravzaprav mreža parkirnih mest brez posebnega oblikovanja, ki bi tla pred stavbo vključevalo kot enakovreden del projekta. Ob tovrstnih stavbah bi se vsekakor morala razvijati večja naklonjenost za kakovostnejše oblikovanje njihovega lastnega predprostora. Zgolj betonska klop in sprememba tlaka pred vhodom ne delujeta ravno posrečeno.

Tudi grobo obdelan uvoz v podzemno garažo ne prispeva k prijetnejši okolici. Oblikovan je kot betonska skulptura, ob kateri dobimo občutek, da so jo gradbinci ulili iz viška betona. Lahkotnejša konstrukcija, skrita, namesto izpostavljena kot enakovreden del arhitekturne kompozicije, bi bila za okolico stavbe prijetnejša. Kje je sedaj »image«?

Kako oceniti arhitekturo, ki nedvomno izstopa iz povprečja in je lahko za zgled, kako ambiciozneje oblikovati mesto? Nobena stavba ni popolna in vsi ne doživljamo mesta na enak način. Šmartinka kot arhitektura nedvomno stremi k popolnosti, vendar je manj uspešna na dveh točkah, ki se mi ne zdita tako nepomebni. Oblikovanje posameznih arhitekturnih elementov, vhodov, nadstrešnic, detajlov na fasadi... bi lahko v večji meri prispevalo k skladnosti celote. Še posebej pa bi k temu morala prispevati bolj kakovostna in prijaznejša zunanja ureditev.


Rok Triller

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.


projekt
Poslovno stanovanjska stavba Šmartinka

naslov
Jarška cesta 10a

krajinska arhitektka
A.Biro

izvedba
2002
na vrh