info akcije magazine id mail english
02DelavnicaDobro : slaboKritika : polemikaPisma bralcev
1. 4. 2008

V osemdesetih "rakete" - danes "toaster"

Poslovni center Brinje v Ljubljani


Pospešena gradnja novih poslovnih objektov na severnem koncu Dunajske ob S obvoznici žal danes zanika ambiciozno zastavljeno urbano podobo Severnih ljubljanskih vrat in sosednjih Arnautovičevih "raket" v stanovanjski soseski BS-3. Slednje so v začetku osemdesetih let s svojimi višinami začrtale drzno silhueto na ljubljanskem obzorju in postale ikona severnega dela prestolnice.

Na severnem koncu Dunajske ceste, ki ga omejuje ljubljanska obvoznica, se je približno v istem času z izgradnjo Smeltove palače začel oblikovati poslovni center, imenovan Severna ljubljanska vrata. S postavitvijo stolpnice WTC v začetku devetdesetih let se je značaj sodobnega poslovnega središča še okrepil in prevzel vlogo artikuliranega vstopa v mesto ob eni najpomembnejših ljubljanskih osi, ki je po mojem mnenju tudi edina vpadnica, ob kateri Ljubljana kaže svoj mestni obraz. Prav zato in nenazadnje tudi zaradi ekonomske logike so skromni višinski gabariti najnovejših gradenj ob Dunajski toliko manj razumljivi.

Poslovni center Brinje (Nande Korpnik) je bil zgrajen leta 2004 nasproti stolpnice WTC. Dejstvo, da višina pet etažne stavbe ne more ustrezno odgovarjati prej navedenim starejšim objektom, lahko pustim tudi ob strani in ocenim, da gre pri oblikovanju stavbnega volumna za slovenske razmere sodoben in lahko berljiv koncept z razpoznavno avtorsko noto. Prosojna opna ovita okoli dveh stranskih polnih sten orisuje mehko, skoraj organsko formo. Avtorju je koncept ovoja uspelo dosledno uresničiti s fasado iz ukrivljenega stekla. Ravno tehnično dovršena izvedba zaobljenih linij predstavlja kakovostno ločnico v primerjavi z drugimi podobno zasnovanimi objekti v našem okolju. Neredko se zgodi, da so prvotno zasnovane ukrivljene forme realizirane zgolj kot njihov približek sestavljen iz ravnih elementov ("okrogli" paviljon na Gospodarskem razstavišču je dejansko stekleni mnogokotnik, ravno tako elipsoidni Mercedesov poslovni objekt na Dunajski). Žal se doslednost zasnove izgubi z izbiro obdelave stranskih sten. Severna masivna stena je obložena z lehnjakom, katerega groba tekstura je sicer dovolj zgovorna, vendar robusten, arhaični videz kamnitega zidu predstavlja tudi velik razkorak med mehkim in oblikovno izčiščenim značajem steklene opne.

Razkorak v zasnovi stavbnega ovoja se v notranjosti stopnjuje v protislovje. Medtem ko se zunanjost še spogleduje s sodobnejšim, tako imenovanim visoko tehnološkim arhitekturnim izrazom, vhodni hol, ki je skoraj v celoti obložen s kamnom, teži k "instant" monumentalnosti. Tlorisna zasnova povzema zelo klasično organizacijo poslovnih prostorov, in slabo izkorišča ekstrovertirani značaj, ki ga stavbi daje steklena fasadna opna. Če je v spominu estetsko dovzetnega obiskovalca morda ostala sled začetnega navdušenja nad jasno in izčiščeno obliko stavbnega volumna, se le ta dokončno razblini ob stiku s serijsko opremljeno notranjostjo brez razpoznavnih oblikovalskih načel.

Če povzamem: na križišču Dunajske z obvoznico bi pričakoval zgradbo, ki bi s svojo pojavnostjo odločneje soustvarjala urbano podobo Severnih ljubljanskih vrat. Konkretno imam v mislih višjo stavbo, ker v preteklih desetletjih kvalitetno zasnovan mestni predel kar kliče po njej. V strogo oblikovnem smislu se mi Korpnikov "Toaster" zdi dober koncept, ki dosledno uresniči organsko napeto stekleno opno in za trenutek ustvari vtis kakovostnega arhitekturnega dosežka. V detajlih žal zvodeni v produkt tipičnega slovenskega novograditeljstva, močno zaznamovanega s kapitalskim dobičkom, kot glavnim (če ne celo edinim) kriterijem gradnje, ki se vse pogosteje požvižga na merila uspešne arhitekture.


Gašper Kociper

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

TR
RE:, 3.4. 2008, 13:03

Se strinjam s tabo...

Dare
Brez naslova, 12.1. 2009, 19:41

A pa to paše v Ljubljano ?

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
projekt
Poslovni center Brinje

naslov
Dunajska 159, Ljubljana

arhitekt
Nande Korpnik

izvedba
2004
na vrh