Praksa

Vrtec kot sproščeno edukativno okolje

Premišljen prizidek, ki nadgrajuje tipsko enoto

24.01.2011

Vrtec Kekec je dozidava klasičnega montažnega vrtca iz osemdesetih let v ljubljanski soseski Nove Jarše. Je odgovor na povečane potrebe po dodatnih vrtcih, ki so se v mestu pojavile ob višjem naravnem prirastku, spremembah v zakonodaji ter načrtnemu zgoščevanju stavbnega tkiva znotraj obroča mestne obvoznice.

Nov prizidek nadaljuje stavbni volumen obstoječega vrtca na južni strani in poleg dveh igralnic obsega še sanitarije ter pripadajočo garderobo na skupno 130 kvadratnih metrih površine. Sanitarije so umeščene med igralnicama in imajo večje steklene površine, ki omogočajo vizualno povečanje prostora, dotok naravne svetlobe in hkrati omogočajo vzgojiteljem nadzor nad otroki. V garderobi je prostor za previjalno mizo in niz omar z izvlečnimi predali za čevlje v barvah fasade, ki so hkrati klopi. Igralnice so kompaktne a omogočajo različne razporeditve pohištva. Svetloba prihaja v igralnico s treh strani, tudi s stropa.

Konstrukcija vrtca Kekec je v celoti narejena iz lesa, fasada pa je kombinacija ometa in vrtljivih lesenih enostransko barvanih lamel, ki vizualno tvorijo osrednji element vrtca. Pisane lamele v devetih osnovnih odtenkih so razporejene po vseh treh zunanjih stranicah objekta in so poleg fasadnega elementa hkrati še senčilo za okna ter igralo za otroke. Otroci lahko na ležaje vpete lamele enostavno vrtijo in tako spreminjajo zunanjo podobo vrtca, hkrati pa spoznavajo različne barve in les, kot naraven material.

_______________________________________________________

Projekt: Vrtec Kekec, Ljubljana

Arhitekta: Jure Kotnik, Andrej Kotnik

Statika: CBD Bruno Dujič

Velikost: 125 m2

Leto projekta: 2009

Leto izgradnje: 2010

Izvajalec: Riko Hiše d.o.o

Naročnik: Mestna občina Ljubljana

Fotografije: Miran Kambič

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.