Novice

Pripravljeni na proteste

Tomaž Krištof, Studio Krištof arhitekti d.o.o.

25.06.2013

Steklena kocka ‘Riot Isolation Cube’ (ali krajše Iso-Cube) je namenjena članom mednarodne finančne in politične elite, ki bi želeli proteste, ki so v zadnjih leti vzplamteli proti njim, videti iz neposredne bližine in se ob tem naslajati nad bedo in obupom protestnikov.

Iso-Cube je preprosta steklena kocka, narejena iz stekla, ki svetlobo prepušča samo v eni smeri: od zunaj deluje kot ogledalo, od znotraj pa kot običajno prosojno steklo. Steklo je neprebojno, v dvignjenem podiju kocke pa je shranjeno vse, kar manjša skupina ljudi potrebuje za dober teden dni (kisik, voda, hrana, baterije, sanitarije, itd). Iso-Cube tako omogoča uporabnikom stati sredi nemirov, opazovati in ne biti opazovan, občutiti energijo protesta in hkrati biti popolnoma varen.

Iso-Cube je bil porojen ob nenavadnem prizoru, ki se je dogodil med ‘Occupy Wall Street’ protesti v New Yorku pred slabima dvema letoma. Ulica je bila polna ljudi, ki so pod geslom ‘we are 99%’ demonstrirali proti finančni eliti – pripadniki te elite pa so ob protestu uživali! Na balkonih stavbe ene izmed finančnih družb so poslovneži pili šampanjec, se zabavali ob opazovanju protestnikov in jih fotografirali s svojimi dragocenimi fotoaparati. Zanje so protestniki bili zgolj kot brezimna neškodljiva množica. Opazovali jih so na podoben način, kot opazujemo črede divjih živali na programu Discovery Channel – kot nižjo obliko življenja, zelo lepo v svojem naravnem okolju, kot čisti estetski užitek.

Prizor nas navdahne z jezo, a hkrati tudi prevzame: s kakšnimi možnostmi uživanja nas je obdarila mati narava! Kako čudovito bolan um imamo! Ne smemo se slepiti, da gre zgolj za dekadenco elite. Kdorkoli izmed množice na ulici spodaj bi se sčasoma začel vesti popolnoma enako, če bi postal eden izmed bogatašev na balkonih. Nihče izmed nas ni imun na prepovedane užitke voajerizma.

Arhitekti se brez dvoma lahko identificiramo s skupino 99%, a naša profesionalna zavezanost služenju naročnikom nam narekuje iskanje novih načinov zadovoljevanja nasladnih potreb elite. Možnosti še zdaleč niso izčrpane! Na balkonih Wall Streeta so lahko videli proteste kar dobro, ampak nekaj je še vedno manjkalo – izrazi obupa na obrazih posameznih protestnikov so jim ostali prikriti, saj so jih opazovali s prevelike razdalje.

Zato je bil ustvarjen Iso-cube. Članom elite daje možnost stati sredi množice, biti popolnoma varen, a hkrati čutiti surovo energijo črede – čutiti jezo vsakega protestnika, krutost njegovega življenja. Iso-cube je podoben podvodnim kletkam, namenjenim varnemu potapljanju med morskimi psi, močnim vozilom za safari, ki omogočajo turistom soočiti se z levi iz oči v oči, ali popularnemu papa-mobulu prejšnjih papežev.

Možnosti uporabe so neskončne. Iso-Cube je popolno mesto za poslovni sestanek. Direktor finančne družbe lahko med protesti povabi svoje poslovne partnerje v kocko in naredil bo vtis, ki ga nihče izmed povabljenih ne bo nikoli pozabil! Voditelji mednarodnega denarnega sklada in podobnih organizacij lahko imajo sestanek s predstavniki lokalnih oblasti kar sredi demonstracij, ki zunaj potekajo prav proti njim. Kakšen razgled bi to bil! In kako primerno mesto za rezanje plač, nižanje socialnih standardov in višanje davkov!

Iso-Cube pa je lahko uporabljen tudi ob veliko prijetnejših trenutkih. Družina se lahko zbere ob tradicionalnih praznikih, kot je božič pri nas ali zahvalni dan v Ameriki – zunaj lačna množica, znotraj preobložena miza hrane. Prizor, ki bi našel posebno mesto v prav vsakem družinskem foto-albumu. Iso-cube je popoln kraj za romantično večerjo ali celo za zaroko. Ni je ženske, ki bi zmogla zavrniti diamanten prstan znotraj steklene kocke s razgledom na policiste, ki pretepajo obupane brezposlene demonstrante. In seveda, ni ga čez seks sredi ulice, polne gorečih avtomobilov, streljanja, kričanja, eksplozij in bomb s solzivcem.

Nenavsezadnje, arhitektura ne more resnično spremeniti sveta. Lahko ga naredi le nekoliko lepšega. Vsaj za nekatere izmed nas…

Riot Isolation Cube je dobil drugo nagrado na mednarodnem natečaju ‘Temporary shelter housing’ v okviru srečanja mladih arhitektov v Antaliji v Turčiji.

Podatki

Projekt: Riot Isolation Cube

Avtor: Tomaž Krištof, Studio Krištof arhitekti d.o.o.

Datum: Nov 2012 – Mar 2013

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.