Novice

Aluartforum v Zagrebu bodo projektirali Multiplan arhitekti

Anja Planišček

28.04.2014

Na mednarodnem natečaju za galerijo Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu so zmagali slovenski Multiplan arhitekti. Natečaj je januarja razpisalo Združenje hrvaških arhitektov in Vseučilišče v Zagrebu, prejšnji teden pa je žirija podelila nagrade in priznanja.

Nova galerija bo stala v središču Zagreba, v ulični vrzeli Ilice, ki se v ozadju odpira na park. Ideja zasnove Multiplan arhitektov gradi na motivu ‘galerijske poti’, ki v obliki spirale objema celotno stavbo in tako povezuje ulico, park in galerijske prostore v nadstropju. Galerijska pot vodi obiskovalca skozi različne mestne ambiente, ki od javnih postopoma prehajajo v intimnejše: pot z ulice zavije okoli stavbe mimo parka in se po širokih stopnicah, ’skalinadi’, dvigne do preddverja galerije, ki je razkošen mestni balkon, belvedere s pogledi na Ilico. Preddverje je hkrati ulični in galerijski prostor, javni in zasebni ter obiskovalca napeljuje k naslednji prostorski sekvenci: vstopu v galerijo, ob katerem se njegov pogled ponovno, a zadnjič, usmeri proti parku. Od tod dalje je njegova pozornost osredotočena na intimno doživljanje umetniških del v t.i. ‘beli škatli’.

Projekt Multiplan arhitektov odlikuje natančen in premišljen dialog galerije z mestnim prostorom, kar je v primerjavi z ostalimi nagrajenimi rešitvami nedvomno prednost. Galerija se od sosednjih stavb odmakne in navidezno deluje kot ‘osamelec’ v stavbnem nizu, a vrzeli ob njenih prečnih straneh ne ostaneta praznini – spiralna pot jima dodeli vlogo povezovalcev različnih urbanih vsebin ter obiskovalca nagovarjajo k večplastnemu doživljanju in razumevanju mesta ter prostorov za umetnost.

Mednarodna žirija v sestavi prof. Bojan Baletić, dipl.ing.arh., red.prof.art Peruško Bogdanić, red.prof.art Slavomir Drinković, prof. Dražen Juračić, ovl.arh., prof.Francisco Mangado, dipl.ing.arh., prof. Veljko Oluić ovl.arh., Svebor Andrijević, dipl.ing.arh je drugo nagrado podelila biroju Studio za arhitekturu, tretjo avtorjem Tihani Buljan, Vanesi Busija, Damjanu Kolundžiću, Borni Pavičić in Tomiju Šoletiću, priznanja pa biroju njiric+  arhitekti, skupini srbsko-hrvaških arhitektov Damirju Dorodi, Branislavu Mitroviću, Pavletu Stamenoviću, Nataši Turuntaš, AIvani Radović in Mariji Miković ter španskemu dvojcu Franciscu Jorqueri in Catalini Riera.

1. nagrada – avtorji
MultiPlan arhitekti d.o.o.,
Ljubljana, Slovenija
Aleš Žnidaršič u.d.i.a.
Katja Žlajpah u.d.i.a.
DAR 612 d.o.o.,
Zagreb, Hrvatska
Andrea Donatović Poljičak dipl.ing.arh.

Sodelavci
Gašper Fabijan, abs. arh.
Vesna Vraničar, u.d.i.a.
Jan Jazbec abs. arh. – vizualizacija
Jože Oblak u.d.i.s. – energetski koncept, poža

Več o natečaju:
www.d-a-z.hr

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.