info akcije magazine id mail english
NoviceFotoNapovednikBranjeLinkiArhiv novic
13. 6. 2003

Župančičeva nagrada 2003 tudi arhitektom

Matevž Čelik
Ljubljanska županja Danica Simšič je v torek, 10. junija 2003, v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu podelila Župančičeve nagrade za leto 2003. Nagrade sta bila letos deležna tudi arhitekta.

Prejela sta jo arhitekta Matej Blenkuš in Miloš Florjančič za poslovno zgradbo Šmartinka. V obrazložitvi k nagradi je med drugim zapisano, da 'njuna arhitekturna poetika izkazuje vrhunsko kompozicijsko znanje in vsebinsko uspešno postavlja novo nasproti staremu ter s tem v Ljubljano vnaša še nepredvidljive premike v mestnem življenjskem slogu'.

Poslovna zgradba Šmartinka je bila deležna precejšnje pozornosti. Poleg tega, da so o njej pisali v domačih strokovnih publikacijah, je bila objavljena tudi v avstijski reviji Architektur Aktuell in hrvaškem Orisu. Sprožila pa je tudi precej polemik v strokovnih krogih. Stoji namreč na lokaciji, ki predstavlja kompleksno stičišče različnih predmestnih prostorskih sklopov: pokopališča, vrtičkarjev, anonimnega stanovanjskega tkiva in nakupovalnega središča, obenem pa pade v oči v osi Linhartove ulice na krožišču pred Žalami.

Arhitekta sta se s Šmartinko že potegovala za nagrado Prešernovega sklada in bila med nominiranci za Plečnikovo medaljo.

Poleg Blenkuša in Florjančiča so Župančičeve nagrade prejeli še skladatelj Zvonimir Ciglič, pesnik Uroš Zupan, in ustanoviteljica festivala Mladi levi, Nevenka Koprivšek.

Več:
MOL
Arhitekturna beseda 19. 06. 2003
A biro

 na vrh

Komentar
ime
email
naslov komentarja
vpisite niz iz  stolpca
 

Komentarji odražajo mnenja in stališča uporabnikov Trajekta. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne debate in odzivom na članke. Uredništvo si pridržuje pravico krajšanja komentarjev, ki presegajo 1000 znakov. Uredništvo si pridržuje pravico odstranitve komentarjev v primeru, da so žaljivi, spodbujajo kakršnokoli nestrpnost ali napeljujejo na kriminalna dejanja. Za vsebino komentarjev uredništvo ne odgovarja.
On 10th june 2003 The castle of Ljubljana was a site of a ceremony held at the occasion of awarding Ljubljana's citizens for their contibution to city's cultural life. The mayoress of Ljubljana Mrs. Danica Simšič among others awarded architects Miloš Florjančič and Matej Blenkuš for an office building 'Šmartinka' they have designed in the eastern suburbia of Slovenia's capital. The building drew much attention before it was awarded allready. It has been published in several slovenian magazines and in austrian magazine Architektur Aktuell. On the other hand there's been much discussion about it considering planning in a delicate surrounding between Ljubljana's graveyard, smaller scale residential area and a large shopping center.


foto: A biro

na vrh